сряда, 13 юли 2016 г.

Финансовото благополучие - начин на мислене

Финансовото благополучие не е скрито в цифрите – то е начин на мислене.
„Харчи по-малко отколкото изкарваш” – златното правило в управлението на личните финанси. Колкото и да е златно, и колкото и простичко да звучи, то е много трудно за изпълнение – всички знаем това. Какво ни пречи да следваме правилните стратегии, доказани от поколения богати хора?



1. Невъзможността да контролираме финансите си е една от най-честите пречки. Ние не знаем, не сме научени как да формираме и как да управляваме бюджета си. А, когато не контролираме парите си, те започват да контролират нас.
Да контролираш финасите си не е лесно, но ние имаме нужда от тази цел и от тази нагласа, защото тя е в основата на мотивацията ни да променим финансовото си положение. Няма спор, че сам по себе си, контролът върху финансите, няма да ни помогне нито да се отървем от дълговете, нито пък да забогатеем. Но – това е първата крачка към овладяването на финансовата ситуация. Когато планираме бюджета си, не си поставяме финансови цели. Колкото по-ясни и точни са те, толкова по-бързо започваме да контролираме финансите си. Именно този рефлекс води до: „Харчи по-малко отколкото изкарваш”.

2. Овладяване на импулсивната ни природа
За да харчим по-малко, отколкото изкарваме, ние трябва да контролираме бюджета си. Да сметнем всички необходими разходи и да се вместваме в сметките по всяка точка. По абсолютно всяка точка. Разбира се, веднага ще се сблъскаме със стария, всеобщ проблем: емоционалното поведение. Емоционалните ни навици често пречат на простата математика. Или – с други думи – ние знаем, че не можем да си позволим разходите за новия смартфон, който сме харесали, но този факт няма никакво значение за нас. Ние го искаме сега и веднага, и никакви финансови планове и дори трудното ни финансово положение, нямат значение в този момент.
Важно е да знаем, че импулсивното поведение е толкова по-силно, колкото по-окаяно е финансовото ни положение. Или с други думи – колкото по-малко пари имаме, толкова по-лесно се разделяме с тях.
Примерно, искаме да плащаме дълговете си навреме. Вписали сме тази точка в месечния си финансов план. Разбира се, това е довело до големи съкращения в бюджета. На теория, редовното изплащане на дълговете ще ни помогне да се отървем по-бързо от тях. На практика, обаче, на човек му писва, и той изхарчва повечето си пари за развлечения или за измислената от търговците шопинг терапия.
За да избегнем подобни сривове, бюджетът трябва да е съставен реалистично. Това означава, че трябва да сме отчели не само разходите, от които имаме нужда, но и слабата си воля – да сме предвидили в личния бюджет прозорец – дори малък – за развлечения и удоволствия. Едва тогава ще нарасне възможността реално да се вместим в неговите рамки. За техниките, които ни спасяват от импулсивни покупки, вече писах.

3. Нуждата да се самовъзнаградим трябва да бъде удовлетворена
Принципът: „Харчи по-малко отколкото изкарваш” предполага да икономисваме част от парите, които получаваме срещу труда си. На практика, обаче, ние работим и искаме да бъдем възнаградени за усилията си чрез възможността да похарчим парите си за удоволствия. Това е напълно естествена потребност. Проблемите възникват от това, че повечето от нас избират удоволствията си неразумно, жертвайки комфорта и стабилното си финансово положение. Днес ние се радваме на новата си покупка, а след месец, че и по-малко, хабим нервите и здравето си, плащайки дълговете, които са ни затрупали.

Така, че да повторим:

- Разпределяме правилно приоритетите си. Оставяме буфер за непредвидими разходи за удоволствия, но го правим мъдро и го спазваме. Харчим пари за удоволствия и развлечения, които наистина ни правят радостни и остават в паметта ни. Ако мислим за това, повечето ни разходи ще отпаднат сами.

- Самонаграждаваме се за това, че правилно използваме парите си. Тоест не празнуваме, че сме получили заплатата си, а празнуваме, когато успеем да контролираме бюджета си. Има много начини да наградим себе си, без да харчим солидни суми: разходка в планината, вана с ароматни соли, кафе с приятели и т.н.

4. Приемаме невъзможността да предвидим бъдещето си
Техниките за управление на личните финанси задължително включват и грижата за финансовото ни бъдеще. Запазването на пари днес помага на утрешното ни „аз” да живее достоен живот. В това отношение основният ни проблем е изкривеното позитивно, тоест нереално мислене. Ние постоянно очакваме да се случи чудо, очакваме „всичко да е за добро”, но това са напразни очаквания и те не са гарантирани от никого, дори и от нас самите. Нашето настояще създава нашето бъдеще, тоест бъдещето повтаря настоящето. И, ако днес едва свързваме двата края, вероятността да имаме финансови проблеми утре, е доста висока. Особено, ако днес продължаваме да не правим нищо, за да променим финансовата си култура. Затова е много добре да успеем да се концентрираме върху сумата, която трябва да заделим днес, колкото и да е малка, и да не мислим за това колко може би ще можем да отделим утре или някога.

Когато става дума за пари, точните разчети и финансовите стратегии имат голямо значение, но основно значение имаме самите ние, всеки един от нас. Значение имат нашите навици и обичайното ни поведение. Ако се научим да управляваме себе си, то ще успеем да управляваме и финансите си. И още веднъж правилото: ако не управляваме парите си, те започват да управляват нас. При това безжалостно.

Още по темата:

Три финансови Арр-чета за умни телефончета и още по-умни собственици


Ако Ви харесват публикациите в блога, АБОНИРАЙТЕ се за нашия седмичен обзорен NEWSLETTER, в който винаги добавяме по нещо, което няма да намерите в блога. Ще го получавате всяка съботна сутрин. Ако не Ви хареса, винаги можете да отмените абонамента си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар